Gluteenittomia reseptejä vuodesta 2016 alkaen!

torstai 2. helmikuuta 2017

Helpot ja herkulliset gluteenittomat sämpylät

Gluteenittoman elämän myötä olen kohdannut sellaisen tosiasian, että vaikka gluteenittomia leipiä on tarjolla monenkin laisia, niissä monesti maku ja etenkin rakenne antaa toivomisen varaa. Otin tammikuussa parin viikon mittaisen kokeilun ja pudotin ruokavaliostani pois kaikki viljat, sokerin ja maidon. Syy tähän oli loputon väsymys ja työstressin painaessa päälle, oli kaikki keinot kokeiltava, jotta oma jaksaminen riittää kevään läpi. Ruokavaliomuutoksesta minulla on pelkästään hyvää sanottavaa, en edes muista koska olisin ollut näin täynnä energiaa ja jaksanut töiden lisäksi myös urheilla runsaasti ja pitää muutenkin huolta omasta hyvinvoinnistani. Pari viikkoa täysin ilman mitään viljoja sai aikaan sen, että päädyin etsiskelemään internetin syövereistä mahdollisuuksia tehdä leipää ilman viljoja, sokeria ja jopa maitoa. Sen myötä löysin sämpyläreseptin täältä ja en voi kuin kehua vuolaasti (kyseisestä Antipastaa -blogista löytyy muuten valtava määrä muitakin mahtavia reseptejä ruokarajoitteisille)! Nämä ovat kiistatta parhaat gluteenittomat sämpylät, joita olen koskaan syönyt! Aivan kuin pehmeän ihanaa vehnä"pullaa". Ja mikä parasta, näiden pehmeys ja kuohkeus säilyy, eli edellisenä päivänä leivotut sämpylät ovat seuraavinakin päivinä vielä aivan yhtä ihania kuin vastaleivottuina! Vaikka toki pikkuhiljaa palauttelen ruokavaliooni hieman viljoja ja maitoa, näitä sämpylöitä teen jatkossakin! Näiden teko on todella helppoa ja nopeaa, eniten aikaa menee paistamisessa. Nämä maistuivat meillä erinomaisesti myös niille, jotka eivät gluteenia joudu välttelemään.



Ainekset: (6 sämpylää)

45g mantelijauhetta
12g kookosjauhoja
22g psylliumia
ripaus ruususuolaa
1 tl leivinjauhetta
2 kananmunaa
1,25 dl kädenlämpöistä vettä

Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää kananmunat ja vatkaa seos kunnolla sekaisin sähkövatkaimella. Lisää kädenlämpöinen vesi seoksen joukkoon ja vatkaa lisää, kunnes seos muuttuu paksummaksi. Tähän ei mene kuin minuutin verran aikaa. Pyörittele taikinasta kuusi saman kokoista sämpylää ja laita ne uuniin. Kypsennä sämpylöitä 30-40 minuuttia, kunnes saavat hieman väriä ja vaikuttavat kypsiltä. Anna vetäytyä hetki uunista poisottamisen jälkeen. Tarjoile haluamasi lisukkeiden kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti